Kirjoituskilpailu nuorille – Skrivartävling för unga

Kulttuuri.se kannustaa nuoria kirjoittamaan suomeksi

Kirjoita suomeksi – nuorten kirjoituskilpailu järjestetään nyt neljättä kertaa. Se on osoittanut, että Ruotsista löytyy monia suomeksi kirjoittavia lahjakkaita nuoria ja innostavia opettajia, jotka saavat koululaiset tarttumaan kynään tai tietokoneen näppäimiin.

Aiempina vuosina kilpailutekstejä tullut enimmillään yli kahdeksankymmentä, Joiltakin kirjoittajilta on ollut mukana useampia tekstejä.

Kilpailun tuomareina toimivat Sisuradion monivuotinen toimittaja Liisa Paavilainen ja kirjallisuuden professori emeritus Juhani Niemi. He kertovat aiempia tekstejä lukiessa huomanneensa, että nuoret ovat saaneet paljon vaikutteita populaarikulttuurista. Viime vuoden kilpailuaineistossa painotus siirtyi entistä mielikuvituksellisemman tarinankerronnan suuntaan.

Ikävaiheesta ja kirjallisista kiinnostuksen kohteista riippuen kilpakirjoitusten aihekirjo on ollut leveä. Kehitys- ja rakkauskertomukset sekä unenomaista logiikkaa noudattavat jännitystarinat ovat yleisiä, mutta ajattoman fantasian rinnalla kirjoituksissa esiintyy myös hyppyjä menneisyyteen, jopa aikakoneen avulla. Ruotsinsuomalaisten historiaa on haettu hakkapeliittojen ajoista lähtien, toisaalta nykyajan polttavien kysymysten äärelle on päästy muun muassa muurahaisten taistelussa Ahvenanmaasta. Nuorten kansainvälisyys on näyttäytynyt kertomuksissa, joitten ilmapiiriin on liittynyt kulttuurien välisiä jännitteitä.

Hyvin rakennetut jutut on ollut helppo tunnistaa joukosta. Ne ovat palkintonsa ansainneet, huolimatta mahdollisista kielioppivirheistä.

Kirjoituskilpailu haluaa edelleen innostaa nuoria käyttämään suomenkieltään. Kilpailun motto on “Kirjoita sellaisena kuin olet” eli käytä osaamaasi suomea. Tähän mennessä kilpailuun on lähetetty voittopuolisesti proosaa. Palkintolautakunta toivoo saavansa myös runomuotoisia tekstejä.

Kilpailu päättyy lokakuun 23. päivä. Lisätietoja www.kulttuuri.se.