Konst

Föreningar och gallerier

SUOMIART
Sverigefinska bildkonstnärers förening Suomiart bildades 1977. Föreningens syfte är att skapa och utveckla finsk kultur i Sverige genom att arrangera konstutställningar, kurser, resor och andra kulturevenemang. Den rikstäckande föreningen har ca 100 medlemmar. Varje år anordnar Suomiart utställningar runt omkring i landet och vart annat år utses Årets Konstnär och Årets Unga Konstnär. Suomiarts logotyp är gjord av Marja Koskiniemi.
Suomiarts hemsida


GALLERI CUPIDO
Galleri Cupido i Gamla Stan Stockholm har under en lång tid bjudit hit finska nutidskonstnärer.
Galleri Cupidos hemsida


GALERIE FORSBLOM
Galerie Forsblom har sen länge bedrivit galleriverksamhet i Helsingfors. Under 2017 öppnade de även på Gävlegatan i Stockholm. Galleriet fokuserar på nutidskonst från både finska och internationella konstnärer
Galerie Forsbloms hemsida

Konstnärer

YRJÖ EDELMANN
Sverigefinsk målarie och grafiker. Han har bland annat ställt ut i New York, Tokyo och Paris. Sedan 1976 har han ställt ut kontinuerligt i USA. Representerada bla av Moderna Museum Utrecht, Malmö Museum, Kalmar Museum, The Brooklyn Museum USA och Svenska kungafamiljens privata konstsamling. Yrjö Edelmann avled i mars 2016.
Yrjö Edelman på Galleri GKM


TITTI HAMMARLING
Född i Gävle, uppvuxen i Kristinestad, Finland. Bor och arbetar i Stockholm.
Arbetar i olja, har deltagit många samlingsutställningar och haft separatutställningar både i Sverige och Finland. Medlem i KRO, Suomiart och Svenska konstnärinnor.
Titti Hammarlings hemsida


ULLA HONKANEN
Konstnär och Kalligraf. Har deltagit i många grupputställningar och även haft separatutställningar bland annat på Ulriksdals Slottsgalleri och Väsby Konsthall. Ordförande för föreningen Suomiart (Sverigefinska Bildkonstnärers förening).


MARKKU HUOVILA
Konstnär, serietecknare och konstnär. Bor och verkar i Stockholm.
Medlem i Illustratörscentrum och Suomiart
Markku Huovilas hemsida


MATTI KALLIOINEN
Utbildad på Konstfack. Har deltagit i många samlingsutställningar och även haft många separatutställningar både i Sverige och ionternationellt. Kallioinen har också gjort en ljus- och ljusinstallation i Hötorgets tunnelbana i Stockholm.
Matti Kallionen hos Christian Larsen


METTE MUHLI
frilans fotograf och curator. Utbildad bland annat på Göteborgs universitet. Muhli har deltagit i många grupputställningar samt är representerad av bl.a. Karlskoga kommun och Örebro läns Landsting.
Till Mette Muhlis hemsida


HELENA MUTANEN
Bildkonstnär som arbetar i många media utbildad på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Mutanen har haft ett flertal separatutställningar samt erhållit ett flertal stipendier. Hon är representerad av bland annat Statens konstråd, Maria Bonnier-Dahlins stiftelse och Uppsala kommun.
Helena Mutanens hemsida


NIKLAS MULARI
Utbildad på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och Kunstakademiet i Trondheim. Har haft många separatutställningar både i Sverige och internationellt. Mulari har också gjort offentliga utsmyckningar i bland annat Trondheim, Katrineholm och Uppsala.
Niklas Mularis hemsida


JOAKIM OJANEN
Utbildad på Konstfack MFA. Ojanen har deltagit i många grupputställningar och även haft många separatutställningar i Sverige och utomlands. Han har erhållit stipendium från konstnärsnämnden minst tre gånger och har även gjort beställningsverk till bland annat Tensta konsthall.
Joakim Ojanens hemsida


TONY RUBIN SJÖMAN
Uppvuxen i Bergsjön, Göteborg och med en bakgrund i graffitin.
Idag bosatt i NY/Sverige/Finland och utställd i hela världen. Rubin har medverkat i tidningar som Vice och Juxtapoz och målat muraler på båda sidorna havet.
Tony Rubin Sjömans hemsida


JUSSI TAIPALEENMÄKI
Målare, grafiker och skulptör född i Uleåborg i Finland och hitflyttad 1964.
Taipaleenmäki har haft ett stort antal utställningar, gjort offentliga utsmyckningar samt erhållit många stipendier.
Jussi Taipaleenmäkis hemsida


ILKKA TIMONEN
Ilkka Timonen arbetar med tre sidor av konst och kultur: design, bildkonst i egen regi och utställningsverksamhet på Edsvik Konsthall. Utbildning: Två årig konstlinje på Sigtuna FHS., studier vid Konstfack och Kandidat- i Konstvetenskap vid Stockholms universitet samt Masterexamen i Konstnärlig gestaltning vid Linköpings universitet.
Ilkka Timonens hemsida


LIISA TREVID
Skulptör och bildkonstnär, jobbar i flera olika media så som sten, brons och betong. Utbildad på The Polytechnic School of Art i London. Representerad av bla Årsta Slottspark, Stiftelsen Stora Sköndal och Haninge kommun.
Liisa Trevids hemsida


RIITTA VAINIONPÄÄ
Har studerat konst i nio år på olika institutioner i Finland. Vainionpää har deltagit i många grupputställningar och även haft många separatutställningar. Samhällets orättvisor och mäns våld är ofte förekommande teman i hennes arbete.


SALLA VARTIAINEN
Bildkonstnär som arbetar i många olika media. Utbildad i animation och postproduktion av film. Har ställt ut i Sverige, Finland, Danmark och Spanien.
Salla Vartiainens hemsida


ANTON WIRAEUS
Utbildad på Bildkonstakademin i Helsingfors. Wiraeus kommer från en street-art tradition där han gärna jobbar med objekt, platser och expressiva målningar som byggs upp av organiska och arkitektoniska element och kraftfulla färger. Under 2016 turnerar han med sin konstbastu.
Anton Wiraeus hemsida


HARRI YLIKOMI
Hemmahörande i Hämenkyrö och bor i Jämsö, Blekinge län.
Harri önskar att människor blir glada av hans färgrika konst och att de förstår att naturens mångfaldhet är viktigt för jorden och oss människor både psykiskt och fysiskt. Hans företag är Memorabilia & Pop Art Gallery Ylikomi och du hittar hemsidan här.