Etsi Arkistosta

Etsi Arkistosta

Ruotsinsuomalaisten arkiston aineisto sisältää asiakirjoja, kuvia, elokuvanauhoja, ääninauhoja, elämänkertomuksia, nauhoja, sanomalehtiä, sekä eri tutkimuksia ja lisäksi kirjallisuutta löytyy Kansallisarkisto Arningedepånista ja Eskilstunan kaupungin arkistosta.
Tallennamme tällä hetkellä arkistomateriaalia pääasiassa Eskilstunan kaupungin arkistoon.
Arkistonhoitajat ja arkistoluettelot löytyvät TÄSTÄ
Olemme tallentaneet Ruotsin kansallisarkistoon ja Eskilstunan kaupunginarkistoon olemme noin 200 hyllymetriä arkistomateriaalia. Arkiston vanhin asiakirja on vuodelta 1894, joka koskee Tukholman suomalaisyhdistyksen perustamista. Asianomaisten osapuolten käytettävissä on lisäksi tutkimuskokoelma maahanmuutosta ja vähemmistöistä.
Arkiston kotisivut sisältävät näytteitä arkistossa olevista asiakirjoista, tarinoista, kuvista ja elokuvista.

Eskilskällan
Ruotsinsuomalaisten arkistot ovat osa Eskilskällania, joka sijaitsee Eskilstunan kaupunginkirjastossa. Siellä voit etsiä tietokannoista materiaalia ja siellä on myös lukusali eri arkistomateriaalien tutkimiseen, myös ruotsinsuomalaisten arkistomateriaaliin ja henkilökuntaan liittyvään tietopalveluun. Tällä hetkellä meillä ei ole omaa henkilökuntaa, joka voisi auttaa materiaalien etsinnässä ja tilaamisessa.

Etsi materiaalia eri tietokantojen kautta

Aineistoa suomalaisten historiasta, kulttuurista, suomen kielestä, perinteistä, juurista jne. löytyy eri puolilta Ruotsia: Kansallisarkistosta, Kuninkaallisesta kirjastosta, kaupungin arkistoista, aluearkistoista, yritysarkistoista, suosittujen liikkeiden arkistoista, kirjastoista, museoista ja instituutioista.
Tietokannoista on myös hakuvinkkejä. Etsiessäsi materiaalia suomalaisten elämästä ja historiasta tietokantojen kautta, voit käyttää esim. sellaisia aihesanoja kuin: Suomi, suomi, suomalainen yhdistys, ruotsi-suomi, sauna, sisuradio, ruotsi-suomi, suomenkielinen jne.
Alta löydät joitain tietokantoja, joiden kautta voit etsiä materiaalia:

Kuninkaallinen kirjasto ja Kansallisarkisto
Kuninkaallinen kirjasto (KB) on Ruotsin kansalliskirjasto, jolla on tärkeitä lähteitä Suomen ja Ruotsin suomalaisten historiaan. Voit hakea Librin kansallisen kirjastoluettelon, Regina KB:n tekstipohjaisen kirjastoluettelon, SMSB KB:n audiovisuaalisen median tai koeyhteistyö LIBRIS:n, SMDB:n ja Kansallisarkiston kansallisen tietokannan NAD:n kautta. Kun käytät KB:n tietokannassa sanaa ”suomi”, saat kymmeniä tuhansia osumia arkistoissa, kirjastoissa sekä äänessä ja videossa.

Voit myös siirtyä suoraan Kansallisarkiston kansalliseen tietokantaan NAD:in. NAD:n kautta löydät osan materiaalista, joka on saatavissa ruotsinsuomalaisten arkistosta Arningesta tai Eskilstunasta.

Kielen ja kansanperinteen instituutti

Kielen ja kansanperinteen instituutti

Kansanliikkeiden arkistoliitto
Monet suomalaiset yhdistykset, puolueiden suomenkieliset osastot, koti- ja kouluyhdistykset sekä Ruotsin ja Suomen opettajien liiton jäsenjärjestöt ovat tallentaneet materiaalinsa paikallistasolla kansanliikkeiden arkistoihin tai kirjastoihin. Kansanliikkeiden arkistoliitto on ollut lepotilassa vuodesta 2019 ja viittaa edelleen Ruotsin arkistoyhdistykseen.

Göteborgin aluearkisto
Göteborgin alueellisessa arkistossa on aineistoa ruotsinsuomalaisten toiminnasta.
Västra Götalandin alueet ovat kehittäneet hakujärjestelmän, jossa voit käyttää vapaata tekstihakua. Esimerkiksi. sana ”suomi” antaa satoja osumia.

NAD
NAD on tietokanta, joka tarjoaa kansallisen arkistorekisterin arkistoviitteillä, arkistolaitosten rekistereillä yhteystietoja ja aputietokantoja topografisen jaon ja hallinnon historiaa varten.
Useat osastot julkaisevat myös haettavia arkistoluetteloita NAD:issa, sekä muissa hakutyökaluissa.

DiVA-portaali
DiVA-portaali on yhteinen hakupalvelu ja avoin arkisto tutkimusjulkaisuille ja opiskelijoiden tutkielmille, jotka on tuotettu 44 yliopistossa ja tutkimuslaitoksessa.

Ruotsin mediatietokanta (SMDB)
Ruotsin mediatietokanta, SMDB, on kuninkaallisen kirjaston hakupalvelu audiovisuaalisille kokoelmille.

Turun Siirtolaisuusinstituutti
Turun siirtolaisuusinstituutilla on aineistoa suomalaisten historiasta eri puolilta maailmaa, sekä myös ruotsinsuomalaista.

SVT – Avoin arkisto
SVT:n avoimessa arkistossa voit katsella vanhempia TV- pätkiä suomalaisista.